среда, 21. фебруар 2024.

У трци за „Београдског победника” седамнаест филмова

Међународни филмски фестивал ФЕСТ приказаће у овогодишњем Главном такмичарском програму 52. издања седамнаест филмова из читавог света, међу којима су и копродукције које долазе из Бразила, Чилеа, Тајвана, Обале Слоноваче, Катара, Русије, Швајцарске, Француске, Аргентине, Луксембурга, Мауританије, САД, али и Србије, Хрватске, Црне Горе, Грчке, Бугарске, Румуније, те филмове из Немачке, Шпаније, Кине и Израела.

Филмови Главног такмичарског програма премијерно се приказују у МТС Дворани и Дворани културног центра Београда. Ове године чак три српска филма такмиче се за „Београдског победника”, али и две мањинске српске копродукције. Такмиче се и филмови аутора који су већ награђивани на Фесту, а постоји могућност да овогодишњи „Београдски победник” буде седам дана „стар” победник Берлинала.

У такмичарски програм уврштен је немачки филм „Стела. Један живот” Килијана Ридхофа. Ову драму о Холокаусту са Паулом Бир публика ће моћи да погледа 24. фебруара (ДКЦ, 17 часова), 25. фебруара (МТС Дворана, сала 6, 19 часова) и 26. фебруара у Југословенској кинотеци (Сала Макавејев, 13.30 сати).

Бразилац Карим Аиноуз се представља са копродукцијом Велике Британије и САД филмом „Краљичина игра” у којем улоге тумаче, између осталих, Алиша Викандер и Џад Лоу. Филм је већ приказан на бројним фестивалима, освојио је „Златног Хјуга” у Чикагу и Гран-при у Јерусалиму. Редитељ Карим Аиноуз је већ био награђен на београдском Фесту. Наиме, 2020. године Бразилац је добио „Београдског победника” за најбољи филм „Невидљиви живот”. Продуценти су Габриел Тана и Керолин Маркс Блеквуд. Филм се приказује 25. фебруара (МТС Дворана, сала 1, 19.30 часова), 26. фебруара (МТС Дворана, сала 1, 12 часова), 26. фебруара („Синеплекс Галерија”, сала 7, 19 сати), 27. фебруара („Синеплекс Ушће”, сала 1, 19.30 часова) и 28. фебруара („Синеплекс Галерија”, сала 5, 17 часова).

Француско-белгијска копродукција са филмом „Розали” у режији Стефани ди Ђусто долази на Фест после Кана и Сан Себастијана. Филм ће моћи да се погледа 28. фебруара (ДКЦ, 17 сати), 29. фебруара (МТС Дворана, сала 6, 11.30 часова), 1. марта (Југословенска кинотека, 13.30) и 3. марта (Дом омладине, 20 часова).

Такође награђен на Фесту 2015.  године, Јуриј Биков сада има трилер „Господар”, који је руско-француско-швајцарска копродукција. Јуриј Биков је те 2015. године добио награду жирија Главног такмичарског програма за филм „Будала”. Фестова публика ће овај филм видети 28. фебруара (МТС Дворана, сала 1, 19.30 часова), 29. фебруара (МТС Дворана, сала 1, 12 часова), 29. фебруара („Синеплекс Галерија”, сала 7, 19 часова), 1. марта („Синеплекс Ушће”, сала 1, 19.30 часова) и 1. марта (Југословенска кинотека, 21 час).

Британско-палестинско-катарску копродукцију „Наставник” о палестинском учитељу са ризичном посвећеношћу политичком отпору режирала је Фара Набулси. На програму Феста је 27. фебруара (ДКЦ, 17 часова), 28. фебруара (МТС Дворана, сала 6, 19 часова), 29. фебруара (Југословенска кинотека, 13.30 часова) и 1. марта (Дом омладине, 20 часова). За кинеску драму „Разбити лед” режисер Ентони Чен је већ награђен на фестивалу у Денверу. Филм ће моћи да се погледа 2. марта (ДКЦ, 17 часова) и 3. марта у Југословенској кинотеци (Сала Макавејев, 18.30 часова) и МТС Дворани (сала 2, 16.30 часова).

Трилер Гзавијеа Леграна „Наследник” копродукција је Француске, Канаде и Белгије. Приказује се 25. фебруара (ДКЦ, 19.30 часова), 26. фебруара (МТС Дворана, сала 6, 19 часова), 27. фебруара (Југословенска кинотека, 13.30) и 27. фебруара („Синеплекс Ушће”, сала 1, 17 сати). Шпанска редитељка Изабел Кошет на Фесту се представља драмом „Једна љубав”, а на програму је 29. фебруара (ДКЦ, 19.30 сати), 1. марта (МТС Дворана, сала 6, 19 сати), 2. и 3. марта (Југословенска кинотека, 16 сати) и 3. марта (Дом омладине, 20 сати).

Ове године у Главном такмичарском програм приказује се најдужи филм од оснивања програма пре десет година, а то је аргентински филм „Делинквенти” Родрига Морена. Трилер траје чак 189 минута, а до ове године титулу најдужег филма који се такмичио за „Београдског победника” држао је филм „Насликана птица” (169 минута), који је чешком редитељу Вацлаву Мархоулу пре четири године донео награду за најбољег редитеља на Фесту. Копродукција коју потписују Аргентина, Луксембург, Бразил и Чиле на програму је 2. марта (ДКЦ, 19.30 часова) и 3. марта (МТС Дворана, сала 6, 11.30 часова).

Израелску драму „Нестали војник” Данија Розенберга Израелска филмска академија већ је наградила за фотографију, а Хаифа филм фестивал прогласила за најбољи филм. Филм се може погледати 29. фебруара (ДКЦ, 17 часова), 1. марта (МТС Дворана, сала 6, 16.30), 2. марта (Музеј југословенске кинотеке, 13.30) и 3. марта (ДОБ, 17.30 часова).

Такмичарски филм „Црни чај” драма је редитеља Абдерамана Сисакоа, снимљен као копродукција Француске, Мауританије, Луксембурга, Тајвана, Обале Слоноваче, а на Фест долази после Берлинског филмског фестивала, где се приказује само три дана пре приказивања на нашем фестивалу, а уколико се коцкице поклопе, могући је победник оба фестивала чији се термини већ неколико година скоро преклапају. „Црни чај” се приказује 25. фебруара (ДКЦ, 17 часова), 26. фебруара (ДОБ, 17.30 часова), 28. фебруара (Југословенска кинотека, 16 часова) и 29. фебруара („Синеплекс Галерија”, сала 5, 14.30 сати).
Међу филмовима који се такмиче за главне награде налазе се и два филма снимљена као копродукције Хрватске и Србије: „Само кад се смејем” и „Света породица”. Из комшилука стиже мађарско-румунска драма о наставници књижевности у средњој школи „Без даха” Каталин Молдоваи.

Од домаћих филмова у трци за „Београдског победника” налазе се три наслова: „Радничка класа иде у пакао” Младена Ђорђевића, „Јорговани” Синише Цветића и „За данас толико” Марка Ђорђевића.

Најбољи филм из селекције понеће признање „Београдски победник”, а биће додељене и награде за најбољу режију, сценарио, главну женску улогу, главну мушку улогу, као и најбољи деби. О победницима ће одлучивати петочлани интернационални жири који чине Радивоје Раша Буквић, глумац (председавајући жирију), хрватски редитељ Зринко Огреста, Наташа Бучар, директорка Словеначког филмског центра, Биљана Максић, драматуршкиња, и Марко Грабеж, глумац.

Љубитеље филма очекује десет дана фестивала током којих ће моћи да виде 108 филмова из четрдесетак земаља. ФЕСТ отвара филм „Бартонова академија”, који је режирао оскаровац Александер Пејн, а који има више номинација за престижну награду Америчке филмске академије, док ће последњу клапу на фестивалу 3. марта означити филм Жарка Лаушевића „Руски конзул” који је, према роману Вука Драшковића, режирао Мирослав Лекић.

Улазнице за ФЕСТ се продају на благајнама где се програми одржавају, као и онлајн, путем сајта tickets.rs. Цене улазница су 400 и 600 динара, а за свечано отварање и затварање по 1.000 динара.

Фото: Душан Миленковић